Nem mindennapi sikeres újraélesztés

Nem mindennapi, szerencsére sikeres újraélesztésben vehetett részt M1/51-es esetkocsink az elmúlt héten. A mentésirányítás egy mellkasi panaszos férfihez riasztotta a mentőegységet egy budapesti családi házhoz, ahol a kollégáink beteget már légzés és keringés nélkül találták. Haladéktalanul újraélesztésbe kezdtek, ami nagyon hamar, az azonnali defibrillálást követő egy percen belül sikeresnek bizonyult. Ezután történt meg az, amitől nem mindennapinak tituláltuk ezt az újraélesztést: az életben nagyon ritkán, a filmekben viszont annál többször láthatjuk, hogy a sikeresen újraélesztett beteg kinyitja a szemét, felül és pár perc múlva a mentőegység beszélgetni tud vele, most azonban megtörtént. A beteg állapotát a szakemberek stabilizálták és azonnali koszorúsér tágító beavatkozásra szállították.

Milyen egy éles újraélesztés, ahol egy ember élete a tét, ahol a család mellettetek áll és aggódva várja a kimenetelt? Néninger Tibor mentőtisztet kérdeztük:

A lakásba lépve láttuk, hogy a beteg az ágyon fekszik és nincs eszméleténél. Szinte ezzel egyidőben görcstevékenység kezdődött, de a mellkasi panaszokról szóló bejelentés miatt tudtam, hogy nem epilepsziáról van szó, hanem a betegnek valószínűleg megállt a keringése. Azonnal újraélesztést kezdtünk, a monitor-defibrillátoron életveszélyes ritmuszavart láttam, ezért haladéktalanul defibrilláltam a beteget. Ezután folytattuk az újraélesztést mellkaskompressziókkal és lélegeztetéssel. Egy újraélesztés alatt minden jól begyakorolt protokollok szerint zajlik. Az újraélesztés folytatásakor éreztem, hogy a beteg lélegezni kezd. Ezután a szemét is kinyitotta, felült, majd szép lassan magához tért, a tudata is kitisztult, amire az egész mentőegység rácsodálkozott, ugyanis ez nagyon ritka, de annál felemelőbb érzés.

Betegünknek további jó egészséget és sikeres felépülést kívánunk!

Leave a Comment

%d bloggers like this: