Mentőegységek, mentéstechnika

A Kispesti Mentőállomáson állomásozva és onnan indulva jelenleg a következő öt mentőegység teljesít szolgálatot:

  • 1 db esetkocsi, 24 órás
  • 2 db KIM, 24 órás
  • 1 db mentőgépkocsi, 24 órás
  • 1 db mentőgépkocsi, nappal 12 órás

Ezen kívül a Mentőállomáson állomásozik 1 db tartalék mentőegység.

M1/51 Esetkocsi

Az esetkocsi emelt szintű (ALS) mentőegység. Mentőtiszt vagy orvos vezetésével teljesít szolgálatot, tehát a mentőgépkocsi-vezetővel és a mentőápolóval együtt legalább hárman.
Forgalmi rendszám: MA09-14
Rádió hívójel: M1/51
Típus: Mercedes-Benz
Gyártó: HEROS by Profile
Gyártás éve: 2017
Szállítható személyek száma: 5

Az esetkocsi nagy értékű mentéstechnikai felszerelései:

Physio-Control Lifepak 15 (monitor-defibrillátor egység): Defibrillátor (bifázisos, manuális vagy félautomata sz. sz.), EKG monitor, transcutan pacemaker, 12 elvezetéses EKG automatikus szöveges kiértékeléssel, automata vérnyomásmérő, pulzoxyméter Rainbow Sensor kiegészítéssel (SpO2, SpCO, SpMet mérési lehetőségek), kapnometria/kapnográfia intubált és nem intubált beteghez.
Az eszköz az Országos Mentőszolgálat Alapítvány adománya.

Dräger Oxylog 2000 Plus (respirátor/lélegeztetőgép): Intubált és nem intubált beteghez, több féle lélegeztetési móddal, volumenkontrolláltan (CMV, AC, SIMV, SpnCPAP), kétféle FiO2 koncentrációval (100% vagy ~40%). Apnoé riasztás, légúti nyomás riasztások, szivárgás riasztás, gázellátás riasztás.
Az eszköz Erzsébetváros Önkormányzatának adománya.

B. Braun Infusomat® Space (gyógyszeradagoló pumpa): A legújabb generációs infúziós pumpa. Automatikus és pontos beadási rátakalkuláció, mely a dozírozás irányelveire, a koncentrációra, a fecskendő térfogatára, és a beteg testsúlyára épül. Nagy felbontású grafikus kijelző, állapotkijelzővel, kezelést segítő üzenetsor. Motorizált zármechanizmussal rendelkező előlap. Hálózati és akkumulátoros üzemmód. Gyógyszerkönyvtár 720 tétel leggyakoribb paramétereikkel.

B. Braun Perfusor® Compact (gyógyszeradagoló pumpa): Kis méretű és súlyú, könnyen hordozható, hálózatról vagy akkumulátorról működtethető készülék. 20 és 50 ml-es fecskendőkkel kompatibilis, automatikus méretfelismeréssel. Nagy méretű, megvilágított kijelzővel rendelkezik. Nyomásriasztások, okklúziós riasztás, üres fecskendő riasztás, beépített biztonsági rendszerek.

Laerdal Suction Unit (LSU) (motoros váladékszívó): Könnyű, robusztus kialakítás. NiMH akkumulátor, hálózati vagy akkumulátoros működés. Minden bekapcsolásnál önteszt. Állítható vákuum erősség. Újra használható, fertőtleníthető váladékgyűjtő tartály.

EZ-IO csontfúró szett: Sikertelen vénakanülálások esetén a gyógyszerek bejuttatásának választandó módja sürgősségi esetekben a csontvelőn keresztüli gyógyszerbeadás. A szettben egy csontfúrógép, intraosszeális tűk (45/25/15 mm) és az adapter találhatók.

Ferno Scoop EXL műanyag lapáthordágy: Könnyű szerkezetű betegmozgató eszköz, melynek segítségével a súlyos sérült és/vagy mozgásképtelen beteg biztonságosan és könnyebben mozgatható.

SAM Pelvic Sling II medencerögzítő: Többször használható medencerögzítő öv, melyet olyan esetekben használunk, amikor a súlyos sérültnél a medence sérülése áll fent, vagy az feltételezhető.

MSA Altair CO gázérzékelő: Övre csíptethető, karbantartás mentes. Életmentő audio-vizuális és rezgő figyelmeztetés, ha a levegő szén-monoxid tartalma meghaladja a határértéket.

M1/52 KIM (Kiemelt Mentőgépkocsi)

A kiemelt mentőgépkocsi elsősorban olyan feladatokat lát el, melyek esetében felmerülhet az igény, hogy a mentőápoló gyógyszeresen beavatkozzon. Ennek a kiterjesztett alapfokú (X-BLS) mentőegységnek a vezetője mentőápoló, rajta kívül a mentőgépkocsi-vezető teljesít rajta szolgálatot.
Forgalmi rendszám: MA 07-90
Rádió hívójel: M1/52
Típus: Mercedes-Benz
Gyártó: Profile
Gyártás éve: 2016

A kiemelt mentőgépkocsi nagy értékű mentéstechnikai felszerelései:

Physio-Control Lifepak 1000 (EKG monitor – defibrillátor egység):

Transztelefónikus 12-elvezetéses EKG készülék:

Nitrózusgáz önadagoló szeleppel:

Bone Injection Gun (B.I.G.) intraosszeális belövő:

M1/53 Mentőgépkocsi

[MENTŐGÉPKOCSI LEÍRÁSA]
Forgalmi rendszám: MA 08-13
Rádió hívójel: M1/53
Típus: Mercedes-Benz
Gyártó: Profile
Gyártás éve: 2016

M1/54 Mentőgépkocsi

[MENTŐGÉPKOCSI LEÍRÁSA]
Forgalmi rendszám: MA 06-42
Rádió hívójel: M1/54
Típus: Mercedes-Benz
Gyártó: Profile
Gyártás éve: 2015

M1/55 Mentőgépkocsi

[MENTŐGÉPKOCSI LEÍRÁSA]
Forgalmi rendszám: MA 03-83
Rádió hívójel: M1/55
Típus: Volkswagen Crafter „B”
Gyártó: Profile
Gyártás éve: 2013

Tartalék mentőegységek

M1/58 tartalék esetkocsi

[ESETKOCSI LEÍRÁSA]
Forgalmi rendszám: MA 03-30
Rádió hívójel: M1/58
Típus: Volkswagen Crafter „C”
Gyártó: Skorpió Kft.
Gyártás éve: 2013